top of page

Sistemi za odvod izduvnih gasova

 

 

Sistemi odsisa gasova za automobile, koamione, autobuse, vatrogasna vozila i druge hitne službe

 

Emisija izduvnih gasova prilikom hladnog starta motora mohu se postići jako visoki nivoi toksičnosti u zatvorenom prostoru. Iako vozila rade izuzetno kratko unutar objekta, ugljen-monoksid koji je bez mirisa i nevidljiv, nagomilava se u prostorijama. Bez kontrole i izbacivanja izduvnih gasova, može doći do obolevanja, teškog održavanja i velike štete na osetljivoj elektronici dijagnostičke i servisne opreme.

 

Odsisavanje na izvoru

Najefikasniji metod odsisavanja izduvnih gasova vozila je na samom izvoru. Na ovaj način se stvara bezbedno i zdravo radon okruženje.

 

Sistemi odsisa kod stacionarnih vozila

Vrlo često, prilikom dijagnostičkih radova, vozila su stacionarna sa upaljenim motorom, što je redovna pojava u sevisima i radionicama. Glavni aspekti stacionarnih sistema su: laka manipulacija, pozicije za jadnostavan dohvat vozila i przo postavljanje/skidanje. 

 

Sistemi odsisa kod vozila u pokretu

U mnogim slučajevima je takođe potrebno odsisavanje gasova na vozilima koja se kreću unutar objekta. To je uglavnom kod hitnih alužbi, na tehničkim pregledima, autobuskim garažama i proizvodnim pogonima, gde se vozila odvoze sa montažnih linija. Glavne funkcije ovih sistema su jednostavna manipulacija, automatsko odpuštanje hvataljke sa auspuha vozila i u nekim verzijama, automatsko vraćanje odsisne jedinice na početni položaj. 

 

Specialna kategorija „Hitne službe“

 

Ovi sistemi poseduju specijalan sistem „automatskog oslobađanja“. To znači da rade potpuno nezavisno od operatera. Vozač jednostavno ulazi u vozilo i odvozia ga, bez ikakvog diranja ili uklanjanja hvataljke sa vozila. Sistem sam reaguje kada se okrene ključ u kontakt bravi i pokreće ventilator. Kada vozilo krene ka izlazu, na kraju pruge, po kome klizi odsisno crevo, nalazi se stalni magnet. Kada senzor na kliznom crevu detektuje magnet, oslobaža ze magnetni držač i crevo je bezbedno odgurnuto od vozila i podignuto van prolazne putanje vozila. Na ovaj načine se eliminišu sva moguća kašnjenja izlazka vozila, kao i moguće povrede osoblja i obezbeđuje čisto i bezbedno okruženje u svim prostorijama stanice. Bez štetnih čestica i gasova iz izduvnih sistema vozila.

bottom of page